Băncile vând masiv aur la un preț record. Rusia a luat și ea o decizie istorică, în acest context

29 oct. 2020
Băncile vând masiv aur la un preț record. Rusia a luat și ea o decizie istorică, în acest context
Photo by Dmitry Demidko on Unsplash

Este pentru prima dată în ultimii zece ani când băncile centrale au vândut aur în trimestrul al treilea. Acest lucru nu se mai întâmplase din anul 2010, dar în condițiile actuale a fost o necesitate deoarece state producătoare au dorit să profite de preţurile record pentru a reuși să facă față provocărilor apărute de piață din cauza pandemiei, transmite Bloomberg.

Potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în trimestrul al treilea al acestui an, vânzările nete de aur ale băncilor centrale au ajuns la 12,1 tone, prin comparație cu achiziţii de 141,9 tone în aceeași perioadă a anului trecut. Vânzările de aur au fost stimulate mai ales de tranzacţiile efectuate de băncile centrale din Uzbekistan şi Turcia, dar banca centrală a Rusiei a ajuns să vândă şi ea aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată în ultimi 13 ani.

„Nu este surprinzător că în condiţiile actuale băncile se uită la rezervele lor de aur. Practic, toate vânzările provin de la bănci care cumpără aurul din surse interne, profitând de preţul ridicat al aurului într-un moment în care sunt supuse la presiuni fiscale”, a spus Louise Street, analist şef la WGC.

Turcia și Uzbekistan vând și ele mult aur

Consiliul Mondial al Aurului transmite că băncile centrale din Turcia şi Uzbekistan au vândut 22,3 tone, respectiv 34,9 tone de aur în trimestrul al treilea. Uzbekistanul și-a diversificat rezervele valutare după o lungă perioadă de timp, diminuând ponderea aurului, pe măsură ce ţara din Asia Centrală pune capăt mai multor decenii de izolare.

În trimitestru al treilea, cotaţia aurului a înregistrat  un nivel record, chiar dacă cererea a scăzut cu 19% în ritm anual, până la cel mai redus nivel de după 2009, susţine WGC. Declinul cererii generale a fost alimentat şi de scăderea la jumătate a cererii de aur pentru bijuterii în India, precum şi de consumul slab de bijuterii în China.

Scăderea cererii de aur pentru bijuterii a fost parţial contracarată de o creştere cu 21% a cererii din partea investitorilor, potrivit WGC, care îşi bazează analizele pe datele furnizate de Fondul Monetar Internaţional şi Metals Focus.