Aveți mușcate roșii acasă? Cercetătorii au descoperit ce efecte neștiute până acum au acestea asupra organismului

16 aug. 2021
Aveți mușcate roșii acasă? Cercetătorii au descoperit ce efecte neștiute până acum au acestea asupra organismului
Sursa foto: Alina Sofia on Unsplash

Probabil puțini sunt cei care s-au gândit că aceste frumoase flori, ușor de întreținut, mușcatele, pot avea vreun alt rol în casă decât cel decorativ. Și totuși cercetătorii au descoperit că da și încă unul extrem de important. Potrivit oamenilor de știință, aceste plante anumite substanțe, numite flavonoide, care au rol în prevenirea şi tratamentul cancerului, datorită proprietăţilor antioxidante puternice.

Mai mult decât atât, mușcatele roșii au și proprietăți terapeutice și chiar sunt folosite în unele centre întrucât se consideră că au efect de sedativ natural, care calmează și poate induce un somn odihnitor.

Mușcatele pot distruge stafilococii

În urma a numeroase  studii, cercetătorii au ajuns la concluzia că mușcatele ajută și la funcționare optimă a metabolismului și împiedică dezvoltarea tumorilor. În urmă cu mulți ani, în ceea ce se numea medicina tradiţională, folosită și astăzi în numeroase zone, frunzele acestor flori erau utilizate ca și remediu natural în cazuri de diaree, abcese sau cangrene ale plămânilor, dar şi contra durerilor sau reumatismelor.

Oamenii de știință consideră că toate părţile dintr-o mușcate au câte un rol. Frunzele, florile şi rădăcinile sunt bogate în amidon, acizi graşi, săruri, taninuri, vitamina C, saponine, ulei eteric, alcaloizi şi flavonoide și ajută în tratarea și ameliorarea a numeroase boli.

Când sunt în interior, mușcatele emană anumite substanţe active care, se pare că ar distruge stafilococii şi streptococii din mediul înconjurător. În plus combat și stresul.

Mușcatele roșii sunt folosite în sanatorii

Dacă suferiți de neurastenie şi insomnie este bine să aveți mușcate roșii acasă. Sunt centre care le folosesc în diferit terapeii, cum este cazul Sanatoriului de boli nervoase din Novomoskovsk, Rusia.

„Geranium-terapia este utilizată în Rusia încă din anii ’80 şi constă într-o metodă simplă: cei care suferă de tulburări psihice uşoare, de stres, anxietate, angoasă, se aşează o dată pe zi, timp de 30 de minute, în faţa ghiveciului şi inspiră puternic mirosul emanat de frunze şi flori. O terapie de acest tip este un adjuvant în schema de tratament medicamentos, însă efectele ei deosebite au surprins chiar şi personalul medical”, a explicat Gleb Maiakov, medic psihiatru în cadrul sanatoriului.