Atenție maximă! Pacienții fără simptome de coronavirus, care pot muri subit în somn. Par că nu au nimic, dar sunt în Happy Hypoxia! Medicul Ion Alexie avertizează

Atenție maximă! Pacienții fără simptome de coronavirus, care pot muri subit în somn. Par că nu au nimic, dar sunt în Happy Hypoxia! Medicul Ion Alexie avertizează
Ion Alexie, medic infecșionist în Las Vegas

Coronavirusul a schimbat mult cursul vieții și a speriat întreaga planetă. Chiar dacă încă mai există persoane care nu cred în existența virusului și dezvoltă tot felul de teorii ale conspirației, realitatea arată că cel mai aprig ucigaș al momentului este Sars-Cov-2. Simptomele sunt diverse, iar uneori tocmai lipsa lor agravează situația unui pacient infectat.

Medicul american, de origine română, Ion Alexie, specialist de boli interne şi boli Infecţioase, care astăzi profesează în Las Vegas, SUA, atrage atenția asupra unui fenomen despre care s-a discutat foarte puțin, dar din cauza căruia au ajuns mulți pacienți să moară. Se simțeau bine sau foarte bine, nu au realizat că sunt bolnavi, iar când au ajuns la spital era deja mult prea târziu.

Ce se întâmplă, de fapt cu aceștia? Ei bine persoanele infectate cu COVID-19  pot avea nivelul de oxigen scăzut și să nu prezinte niciun simptom. Intră în ceea ce se numește Happy Hypoxia și prezintă un risc crescut de a muri subit în somn. Într-adevăr ceva modificări funcționale vor exista, însă nefiind foarte accentuate este posibil ca pacientul să nu realizeze cât este de grav.

Pacienții au oxigenarea scăzută, dar nu au nici măcar febră

În acest context, măsurarea oxigenării sângelui devine foarte importantă și asta pentru că unii pacienți cu oxigenare scăzută nici măcar nu tușesc, nu au febră și nu simt că nu pot respira bine, la începutul bolii, atrage atenția medicul Ion Alexie.

Acesta a explicat și că tratamentele care trebuie aplicate apoi depind aproape exclusiv de oxigenarea sângelui măsurată cu Pulseoximentrul. „Mulți pacienți pot avea oxigenarea scăzută, dar se simt încă bine sau foarte bine, Happy Hypoxia este denumirea acestui fenomen. Acești pacienți sunt cei care mor subit în somn sau se deteriorează foarte repede și ajung pe ventilatoare, la terapie intensivă„,  avertizează medicul infecționist din Las Vegas.

Acesta a insistat ca oamenii să fie foarte atenție la simptome, la orice schimbare apărută, să-și facă testul, dacă este cazul și să anunțe medicul de familie pentru a primi indicații suplimentare.