Ar putea fi descoperirea anului. Uleiul care te apără de COVID. Ce efecte are asupra organismului

25 nov. 2020
Ar putea fi descoperirea anului. Uleiul care te apără de COVID. Ce efecte are asupra organismului

Cercetătorii norvegieni au făcut descoperirea anului. Un ulei foarte cunoscut și folosit de mulți români ar putea scădea riscul de infectare cu noul coronavirus. El are mai multe efecte benefice asupra organismului uman.

Potrivit unui studiu clinic desfășurat în Norvegia, uleiul de ficat de cod, sau cu alte cuvinte, uleiul de pește, poate fi arma cea mai bună în lupta cu noul coronavirus. Persoanele care îl consumă au șanse foarte mici de a dezvolta complicații în cazul în care sunt infectate.

Potrivit clicksanatate.ro, studiul clinic a început în luna noiembrie şi se desfășoară și în prezent. Acesta va include cel puţin 80.000 de persoane cu vârsta sub 75 de ani care nu au luat ulei de ficat de cod, capsule cu ulei de peşte, vitamina D sau multivitamine în ultimul an.

Astfel, jumătate dintre ei vor lua o doză zilnică de ulei din ficat de cod, iar cealaltă jumătate va primi un produs placebo. Legat de administrarea uleiului, persoanele care participă la acest studiu vor fi alese aleatoriu, deci, cu alte cuvinte, acestea nu vor știi ce produs li se va administra. Rezultatele testului urmează să fie disponibile în luna mai a anului viitor.

La acel moment, studiul va scoate la iveală efectele uleiului de ficat de cod asupra bolilor virale, adică atât împotriva coronavirusului cât și în cazul gripei sezoniere sau a unei răceli obșnuite.

Ce compoziție are acest ulei

Uleiul de ficat de cod are nunumărate beneficii asupra organismului uman. El este bogat în vitamina D şi acizi graşi Omega-3, în special EPA şi DHA, doi dintre cei mai importanţi acizi graşi polinesaturaţi.

Studiul este parţial finanţat de compania Orkla Health, care produce marca Möller’s Cod Liver Oil, astfel că acest ulei va fi utilizat și în cadrul studiului.

”Am fost contactaţi de Spitalul Universitar din Oslo şi am văzut aceasta ca o oportunitate de a contribui la lupta împotriva pandemiei, obţinând în acelaşi timp o nouă perspectivă asupra efectelor pozitive ale consumului de ulei de ficat de cod”, susține Gunnhild Aarstad, director de cercetare, dezvoltare şi inovare la compania Orkla Health.