Angela Merkel nu va mai fi cancelarul Germaniei. Cu ce se va ocupa și cine sunt cei doi favoriți să-i ia locul?

24 iul. 2021
Angela Merkel nu va mai fi cancelarul Germaniei. Cu ce se va ocupa și cine sunt cei doi favoriți să-i ia locul?

Alegerile federale din Germania sunt în luna septembrie a acestui an, iar actualul cancelar, Angela Merkel, nu va mai candida pentru un al cincilea mandat. Ce urmează să facă aceasta odată ce va preda ștafeta și cine are cele mai mari șanse să-i ia locul după alegerile din toamnă?

Angela Merkel a fost în funcția de cancelar al Germaniei vreme de 16 ani, conducând cea mai puternică economie a Europei printr-o criză financiară globală, criza datoriilor din zona euro, o criză a migranților și pandemia de coronavirus, însă nu va mai candida pentru un nou mandat, scrie Reuters.

În ultimele câteva săptămâni, aceasta a întreprins un turneu de „rămas bun”, făcând vizite în Statele Unite și Marea Britanie. Întrebată fiind despre ce va face după cedarea poziției de cancelar, Merkel a spus că nu a reflectat până acum asupra acestui subiect.

Cu toate acestea, ea a dat semnale că va avea în continuare un rol important de jucat la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, ar fi vorba despre planul UE privind protecția climatică, denumit „Fit for 55”. Merkel a spus că vor urma negocieri dure, care ar putea începe chiar în perioada de formare a unui nou guvern german. În acest sens ea a spus că „vrem să ne asigurăm că avem o predare bună a ștafetei”.

De asemenea, Merkel a fost luată prin surprindere atunci când a fost întrebată despre noaptea alegerilor și unde se va afla atunci. Cancelarul german s-a încurcat puțin, spunând că nu s-a gândit la asta, dar va ține legătura cu partidul ei.

Cine sunt candidații cu cele mai mari șanse la câștigarea alegerilor?

Îl avem în primul rând pe Armin Laschet, candidat din partea partidelor conservatoare din Germania, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză). Desemnarea acestuia nu a fost o surpriză și este echivalentă cu victoria liniei politice a actualului cancelar, Angela Merkel, dar a fost o adevărată luptă cu liderul creştin-socialilor bavarezi şi premierul Bavariei, Markus Soder. Această desemnarea a venit în ciuda preferințelor alegătorilor care s-au pronunțat într-o proporție de 63% pentru Soder și doar 29% pentru Armin Laschet.

De asemenea, conform unui barometru politic realizat în aprilie, candidatul Partidului Social-Democrat, Olaf Scholz, are susținerea a 37% dintre cei chestionați, iar copreședintele Partidului Ecologist, Robert Habeck, are 29%. Aici sondajul mai arată anumite probleme în Partidului Ecologist, pentru că Robert Habeck are o popularitate mai mare decât Annalena Baerbock, aceasta din urmă fiind desemnată pentru a candida la funcția de cancelar al Germaniei.

Cu toate acestea, competiția va fi între Laschet și Bearbock. Compoziția viitorului cabinet, dacă luăm în considerare barometrul amintit ar putea sta în felul următor: Uniunea Creştin-Democrată şi Uniunea Creştin-Socială (bavareză) – 31%, Partidul Ecologist – 21%, Social-democraţii – 14%, partidul naţionalist-autoritar, Alternativa pentru Germania (AfD) – 11%, Partidul liberal (FDP) – 9% şi Partidul Stângii – 7%.