Am aflat când scăpăm de masca de protecție. Mai este puțin până ne întoarcem la normalitate

22 feb. 2021
Am aflat când scăpăm de masca de protecție. Mai este puțin până ne întoarcem la normalitate
corona - covid-19 concept picture with a man wearing face masks

Întreaga populație așteaptă cu nerăbdarea eliminarea obligativității purtării măștii de protecție, iar acest lucru este posibil să se întâmple mai devreme decât ne-am fi așteptat. Valeriu Gheorghiță a vorbit despre acest aspect.

Purtăm masca de protecție în spațiile închise și deschise de câteva luni bune, însă odată cu evoluția pozitivă a campaniei de vaccinare anti-covid, urmează să scăpăm de ea în sfârșit.

Când scăpăm de masca de protecție

Valergiu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid a vorbit despre momentul pe care îl așteaptă toți românii.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță susține că România va renunța la masca de protecție doar atunci când se va ajunge la un grad ridicat de imunizare colectivă.

De asemenea, un alt aspect de care se va ține cont înainte de eliminarea măștii de protecție o reprezintă noile tulpini are coronavirusului. Cu alte cuvinte, atunci când suntem în siguranță din toate punctele de vedere, masca de protecție va putea rămâne doar o aminitire.

”În momentul în care vom ajunge la acel prag de imunizare colectivă şi în momentul în care nu constatăm emergenţa unor tulpini care nu sunt acoperite de vaccin, cu siguranţă la acel moment se poate renunţa şi la utilizarea măştilor de protecţie“, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

De ce trebuie să purtăm masca de protecție

Valeriu Gheorghiță a venit și cu o explicație legată de această perioadă extrem de lungă în care masca de protecție a devenit un accesoriu indispensabil. Potrivit medicului, masca de protecție este la momentul actual singurul lucru care ne poate proteja de cele mai multe infecții.

”Prin folosirea corectă a măştilor de protecţie ne ferim de foarte multe alte infecţii cu transmitere respiratorie şi nu doar de infecţia cu SARS-CoV-2“, a spus Valeriu Gheorghiță.

Totuși, nu orice masca de protecție este eficientă, iar modul în care o purtăm ne poate salva sau nu viața.

România este încă în pericol

Deși previziunile lui Valeriu Gheorghiță sunt pe placul românilor, șeful DSU, Raed Arafat, are un alt punct de vedere. El mărturisea în urmă cu câteva săptămâni că în România, rata de infectarea încă este ridicat și într-adevăr, doar un mare procent de persoane vaccinate ar putea schimba situația, restricțiile ar putea fi relaxate, iar masca de protecție ar putea fi eliminată.

Șeful DSU mai sublinia faptul că încă ne putem infecta foarte simplu, chiar dacă suntem vaccinați, așa că nici persoanele vaccinate nu sunt încă în siguranță. Măsura măștii de protecție este foarte simplă și are menirea de a-i proteja pe toți cei dragi nouă și nu numai.

”Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat.

Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată.

Dacă vor apărea alte probe, vom afla de ele, plus că e foarte greu să pui situaţia în stradă şi să spui că cei care v-aţi vaccinat nu purtaţi mască, cei care nu v-aţi vaccinat, purtaţi, pentru că asta înseamnă că automat trebuie să legitimezi oamenii şi să dovedeşti că unii s-au vaccinat, alţii nu.

E o măsură de a proteja pe ceilalţi, de a ne proteja, dar ştiind că dacă ne infectăm rămânem într-o formă uşoară a bolii”, mărturisea Raed Arafat la Digi24.