Alimentele pe care le poți consuma chiar dacă au expirat. Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont

17 feb. 2021
Alimentele pe care le poți consuma chiar dacă au expirat. Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont
Lapte

Ne-am obișnuit să aruncăm orice produs care a trecut peste termenul de valabilitatea. Puțini știu însă, că există alimente care pot fi consumate și după momentul expirării, atunci când sunt păstrate și depozitate în spații conforme.

Fie că vorbim despre alimente sau produse desfăcute sau nedesfăcute încă, modul în care le păstrăm este foarte important în cazul în care vrem să le consumăm pe o perioadă mai îndelungată.

Alimentele pe care le poți consuma și expirate

Cerealele sunt primele în topul alimentelor care pot fi consumate după ce depășesc termenul de expirare. Mare atenție însă la depozitare. Este important ca pachetul să fie sigilat, sau păstrat le temperaturi optime fără a lua aer.

Și conservele alimentare pot fi consumate după ce depășesc termenul de valabilitate, însă doar atunci când sunt depozitate la temperaturi de sub 23 de grade celsius, și bineînțeles, sunt sigilate.

Un lucru important de știut este faptul că, spre deossebire de alte alimente, conservele pot fi consumate chiar și după doi ani de la data expirării, însă mare atenție la cutii. Dacă sunt ruginite și umflate, cel mai bin este să le arunci.

Ouăle pot fi consumate și dacă sunt expirate

Probabil ți se întâmplă de foarte multe ori să cumperi ouă, iar multe dintre ele depășesc teremenul de valabilitate. Asta nu trebuie să fie o problemă. Ele sunt bune de mâncat încă 3-5 săptămâni după ce au depășit termenul.

Nu trebuie să îți faci griji nici în legătură cu alimentele congelate. Se poate spune că ele țin ”pentru totdeauna”. Pot fi consumate și după un an de la data expirării, însă ține minte că calitatea conținutul va începe să scadă treptat, așa că e posibil să nu te mai bucuri de același gust.

Pastele uscate pot fi și ele consumate după data expirării, chiar doi ani de zile. Trebuie să fii atent doar la depozitare. Ele trebuie să fie ferite de umezeală și închise ermetic.

Zahărul și orezul sunt alimente ”nemuritoare”

De zahăr probabil ai mai auzit până acum. La fel ca și în cazul orezului, el nu se va strica niciodată. Poți consuma zahărul doi ani de la deschidere, dacă vrei să te bucuri de calitatea lui optimită, însă atenție și la depozitare. Trebuie ferit de umezeală pentru a-și păstra gustul și proprietățile.

Deși pare greu de crezut, laptele poate fi și el consumat după ce a fost deschis, sau după ce a trecut de termenul de valabilitate. Dacă ai deschis cutia de lapte, asigură-te că o consumi în maxim cinci zile. Dacă ai o cutie sigilată care a expirat, o poți deschide și o poți mirosi.

Spre deosebire de alte alimente, în cazul laptelui, mirosul ne dă toate informațiile de care avem nevoie pentru a știi dacă îl putem consuma în siguranță.