Liberalizarea pieței de energie nu a venit cu vești bune pentru clienți, care deja plătesc sume astronomice la curent și gaze, indiferent că au contracte cu ENEL, Hidroelectrica sau orice alt furnizor. Asta în contextul în care statul acoperă deja o parte din sumă. Momentan până în 2025 lucrurile nu se vor mai modifica foarte mult în ceea ce privește tarifele, dar majorări vor mai exista.
Deja la gaze vom plăti în plus din această lună, dar apare la curent prețul rămâne la fel. Un proiect de OUG a fost pus în dezbatere publică și vizează piața energiei din trei puncte de vedere. De asemenea, printre altele, documentul mai prevede și militarea creșterii tarifelor de distribuție la gaze ori energie electrică.
Dacă românii vor fi fericiți să audă asta, pentru ENEL, ENGIE, ori alt furnizor de gaze și energie lucrurile nu vor fi chiar atât de plăcute.
Printre altele, documentul mai prevede și prezența voluntară a producătorilor din surse regenerabile sau care produc în cogenerare la mecanismul de ofertare la preț reglementat și al monopolului OPCOM asupra pieței spot și intraday pe perioada care se aplică mecanismului de ofertare obligatorie la preț reglementat al energiei electrice.
Pentru ca lucrurile să fie mai clare, ar fi bine să cunoaștem măcar o parte dintre prevederile proiectului de OUG pus în dezbatere publică. În primul rând, acesta spune clar că atunci când schema de sprijin aplicată clienților finali la energie electrică și gaze este în vigoare, nu pot fi luate decizii noi.
”Pe perioada aplicării schemei de sprijin instituite prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, în zona de ofertare România, până la data de 31 martie 2025 Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să nu mai emită noi decizii de desemnare în calitate de operator desemnat al pieței de energie electrică (OPEED) pentru serviciile de tranzacționare pe Piața Pentru Ziua Următoare de energie electrică (PZU) și Piața Intra Zilnică de energie electrică (PI)”, arată documentul.
Principala prevedere rămâne însă limitarea creșterii tarifelor de distribuție. Mai exact, de la 1 aprilie, ar trebui ca ANRE, pe baza propriei metodologii, să aprobe creștere tarifelor de distribuție a energiei electrice și gazelor, care a fost înghețată anul trecut.
Totuși, Guvernul a dat OUG în care practic dictează ANRE cum să crească aceste tarife, și nu a lăsat Autoritatea să aplice propria metodologie, probabil temându-se că, dacă ANRE ar fi crescut tarifele cu cât ar fi rezultat din calcul, prețul final la client ar fi fost (mai) mult peste nivelurile plafonate, care sunt fixate până în 2025, iar bugetul ar fi avut de suportat sume suplimentare.
Cu alte cuvinte, tarifele de distribuție vor crește doar cu rata inflației și cu creșterea costurilor cu consumul propriu tehnologic al rețelelor, care a rămas să se acorde, eșalonat, timp de cinci ani. “Începând cu data de 1 aprilie 2023 tarifele reglementate se aprobă luând în considerare exclusiv rata anuală a inflației și acoperirea costurilor suplimentare aferente consumului propriu tehnologic, respectiv consumului tehnologic, care se capitalizează”, scrie în OUG.