Adrian Ghenie este un pictor român, născut în anul 1977, exponent al Școlii de la Cluj, ale cărui tablouri s-au vândut în ultimii ani pe multe milioane de euro, la licitațiile internaționale.
Originar din Baia Mare, Adrian Ghenie nu provine dintr-o familie de artiști, talentul său la pictură fiind descoperit de o vecină, care i-a dăruit mai multe cărți de artă și l-a îndemnat să îmbrățișeze această traiectorie profesională.
De altfel, Ghenie a afirmat în repetate rânduri că datorită acesteia avea să devină, ulterior, artist.
Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte și Design din Cluj, acolo unde l-a avut ca profesor pe reputatul Ioan Sbârciu. Mai apoi, avea să fondeze galeria Plan B, pe care a extins-o ulterior la Berlin.
Datorită acestui fapt, Ghenie s-a aflat constant pe drumuri între Berlin și Cluj, asta până în 2013, când a decis în cele din urmă să se mute definitiv în capitala germană, creându-și propriul studio într-un spațiu ce fusese mai înainte garaj și galerie.
Adrian Ghenie este astăzi unul dintre cei mai bine vânduți artiști din lume. Stilul său impresionează prin neconvenționalism, artistul folosind în operele sale un cuțit de paletă și stencil în loc de pensule.
Modest, acesta susține că, din cauza tehnicui folosite, cele mai multe elemente din picturile sale sunt rezultatul hazardului, al accidentului, și nu al intenției sale exprese. Acesta susține de asemenea că ustensilele folosite de el pot distruge pânza, însă, dacă acest lucru nu se întâmplă, munca sa se poate transforma în ceva frumos. Oricum ar fi, Ghenie se raportează la pictură ca la un joc de ruletă rusească.
Privite de la distanță, lucrările lui Adrian Ghenie par atent îngrijite, însă, dacă te apropii, poți observa contururile imprecise și spontaneitatea tehnicii lui.
Una dintre marile case de licitații din lume, Sotheby’s, remarcă faptul că artistul român a reinventat genul portretului. Printre lucrările sale se regăsesc portrete ale unor personaje ilustre precum Elvis Presley, Charles Darwin, Marcel DUchamp, Stan Laurel sau Oliver Hardy, dar și personaje negative precum Hitler, Stalin sau Lenin.
De altfer, figurile dictatoriale au devenit fantome în tabloul „Boogeyman”, vândut cu 5.7 milioane de euro.
Adrian Ghenie este extrem de apreciat pe plan internațional, lucrările sale fiind expuse în unele din cele mai importante galerii din lume, înclusiv în Centrul „Georges Pompidou”. De altfel, unul dintre admiratorii săi celebri este François Pinault, CEO al grupului Kering.
Pictorul contemporan se află pe locul al doilea în topul celor mai scumpe opere de artă create de români, după criteriul valorii publice de adjudecare aacestora, conform istoricului tranzacțional al caselor de licitații românești și internaționale.
Pe prima poziție, detașat, se află Constantin Brâncuși, primul sculptor modern, a cărui lucrare „La jeune fille sophistiquee” a fost adjudecată pentru 52,9 milioane de euro.
Pe locul secund în topul „100 Mari Maeștri ai Artei Românești” se situează Adrian Ghenie, cu lucrarea „Nickelodeon”, adjudecată în 2016, pentru 7 milioane de euro.