Aceste persoane nu vor mai avea dreptul la pensie! Legea pe care românii nu și-au dorit-o niciodată

25 feb. 2021
Aceste persoane nu vor mai avea dreptul la pensie! Legea pe care românii nu și-au dorit-o niciodată
Pensionari

Odată cu criza financiară intră în vigoare și noi legi, unele favorabile pentru români altele mai puțin favorabile. Despre acest lucru este vorba și în cazul noului proiect de lege anunțat de premierul Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, că guvernul urmează să adopte un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul pentru angajații la stat. Cu alte cuvinte, un român care va dori să lucreze după vârsta de pensionare, va fi nevoit să renunțe la pensie.

Salariu sau pensie?

Nu mai există nicio cale de întoarcere. Florin Cîțu a anunțat deja că textul noii legi a fost pregătit de Ministerul Muncii, iar următorul pas este punerea acestuia în dezbatere publică.

Persoanele vizate de noua lege vor avea de făcut o alegere importantă. Astfel, cei care au decis să se pensioneze pentru ca apoi să lucreze la stat vor trebui să aleagă între cele două variante. Fie își vor încasa lunar pensia și vor lucra neplătiți, fie își vor alege salariul, renunțând astfel la încasarea pensiei.

Premierul s-a declarat în favoarea acestei legi. El a explicat că ar putea exista și excepții, însă va fi nevoie de o dezbatere publică pentru clarificarea acestui amănunt.

”E un proiect de lege discutat în coaliție, care mi se pare foarte bun. Am văzut draft-ul, va fi o dezbatere publică, vom vedea dacă vor fi excepții sau nu. Mi pare absolut normal, dacă ai ieșit la pensie, să decizi să încasezi pensia. Sau, dacă vrei să rămâi angajat, să renunți la pensie”, a spus Florin Cîțu.

Cum va fi afectată vârsta de pensionare

Gabriela Firea a primit și ea vestea legată de interzicera cumului pensiei cu salariul în cazul angajaților de la stat. Senatoarea PSD a mărturisit că în spatele noului proiect de lege stă cu totul altceva.

Ea susține că noua decizie este doar ”o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani”. Cu alte cuvinte, senatoarea PSD susține că românii vor fi obligați să iasă la pensie mai târziu pentru a putea încasa salariul de la stat mai multă vreme.

”Râdem, glumim, dar e cât se poate de grav ce se întâmplā! Se pregătește o tentativă josnică prin care să se impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi OBLIGATĂ să opteze între pensie și salariul de la stat este, de fapt, obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial. Asta pune la cale guvernul austeritātii!! Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat!”, susține Gabriela Firea.

Pensia nu vine din partea statului

Gabriela Firea mai subliniat și faptul că pensia nu este un venit de la stat, ci este doar o restituire a unui drept câștigat în timpul anilor de muncă, prin contribuțiile plătite lunar la stat.

”Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel. Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc”, afirmă Gabriela Firea.